Агуулгын хүснэгт:

Elektronisch Peillood: 8 алхам
Elektronisch Peillood: 8 алхам

Видео: Elektronisch Peillood: 8 алхам

Видео: Elektronisch Peillood: 8 алхам
Видео: Elektronische Musik zum Lernen | Elektro Lernmusik | Entspannung Konzentration Musik | Lesemusik 2024, Долдугаар сарын
Anonim
Elektronisch Peillood
Elektronisch Peillood

In deze зааварлах zal ik uitleggen hoe mijn eerste arduino project ooit tot stand is gekomen. Met deze sensor kan de waterdiepte van een stilstaand water gemeten worden, Doormiddel van een touw met knopen erin en een gewicht aan het uiteinde. als de waterdiepte echter tussen de knopen inzat, we he niet mogelijk de waterdiepte precies af te lezen, iets wat met de deologie van tegenwoordig makkelijk kan. Хяналтын мэдрэгч хамгийн сайн, хамгийн хурдан, LDR, eant aantal ledjes, welke elk aangesloten in de komende stappen.

Алхам 1: Материалыг тохируулах

Материалыг тохируулах
Материалыг тохируулах

Эдгээр материалууд нь төслөө боловсруулж, ашиглах боломжтой болно. Зүгээр л:

- 1x arduino ATmega328 UNO- 1x 830 нүхтэй талх хавтан (kleiner kan ook, maar dan wordt het misschien een beetje krap met alles wat erop moet)- 1x ULN2003 Жолооч- 1х Unipolar Stepper Motor 28-BYJ48

- 1x een klein wieltje/rad (2.5 см диаметртэй ван)- 1x dun touw ван ongeveer 50 см- 1x gewichtje ван 5 tot 10 грамм

- 1x товчлуур- 1x LDR- 3х LED- 5х 220 омын нүх- 4х талхны самбарын холбогч утаснууд 1.5 см хэмжээтэй банзан банзалтай, өсгийтэй халхавч

Алхам 2: De Stappenmotor Aansluiten

De Stappenmotor Aansluiten
De Stappenmotor Aansluiten

Бид эхэлж уулзсан (хамгийн сүүлд) үдээс, нэр томъёо нь юу болохыг олж мэдсэн.

Voordat dit kan gebeuren moeten we allereerst het breadboard aan onze arduino koppelen, хаалганы де мин-зижде ван хет breadboard-д 5 вольт-порт ван де arduino te pluggen, en de plus-zijde in de ground-poort. Nu is a het breadboard aangesloten op de arduino.

vervolgens sluiten we de driver aan, door met twee kabels met een mannelijke en vrouwelijke kant de 5-volt poort van de driver te verbinden met de + kant van het breadboard, en de ground kant met de minzijde, zoals ook te zien is in in in байна. afbeelding, nu heeft de driver stroom.

vervolgens kan de stappen motor aan worden gesloten. dit wordt gedaan door het witte uiteinde van de kabels van de stappenmotor in te pluggen in het witte hokje op de driver. het kan zijn dat deze er watigig in gaat, maar duw hem er met beleid in, anders bestaat er een kans dat je de driver sloopt.

Als laatste moet de arduino nog aangesloten wordenaan драйвер. dit kan in de onderstaande volgorde Dus niet zoals op de afbeelding:

IN1 гаат боомтоор 3IN2 гаатаар 4IN3 гаат руу 5IN4 гаат 6 -р боть

De stappenmotor нь nu aangesloten юм. om te kijken of deze goed werkt kan je de bijgevoegde code runnen. Зөөврийн компьютер, зөөврийн компьютер, холбоосыг татаж авах боломжтой. Wordt geupload-аас hiervoor eerst-ийг шалгаарай. Dit is te zien bij hulpmiddelen en dan poort. Хөтөлбөрт хамрагдсан програмыг шалгана уу. Энэ бол нэр томъёоны нэр төрөл юм.

Als deze geüpload wordt naar de arduino, all all goed is aangesloten, moet de stappenmotor draaien. Draait deze niet? Драйверийг шалгаж үзнэ үү. Knippert юу? Дан зайн эх кабелийн сүлжээ нь холбогдоогүй байгаа бөгөөд энэ нь ямар ч асуудалгүй болно.

Алхам 3: Het Rad Maken

Сайн байна уу Рэд Макен
Сайн байна уу Рэд Макен
Сайн байна уу Рэд Макен
Сайн байна уу Рэд Макен

Мөн түүнчлэн, энэ нь улам бүр дордсоор байна. Ikzelf gebruik hiervoor een wiel van de arduino (zie afbeelding) zonder de band, met een rond bierviltje erop geplakt tegen aflopen van het touw. Энэ нь ямар ч асуудалгүй бөгөөд энэ нь маш сайн хийгддэг. mocht het wieltje niet precies aansluiten, plak dan een klein beetje tape op het ronddraaiende gedeelte van de stappenmotor, zodat deze iets beter om het wieltje heen klemt.

Als het wieltje getransformeerd is in een rad, can met tape tape het touw aan het rad worden geplakt, aan de onderkant van het touw het gewichtje. Энэ бол хамгийн чухал зүйл юм. ook moet het gewichtje een beetje volume hebben, dus een platte schijf voldoet niet. Waarom dit zo гэдэг нь бид хожим нь үгүй болно. Ik zelf heb een gebruikt koffiecupje gebruikt als gewichtje (zoals te zien is de afbeelding), wat erg goed werkt. Энэ бол үнэхээр аймшигтай зүйл юм.

Алхам 4: De Button Aansluiten

De Button Aansluiten
De Button Aansluiten

Уулзахдаа "takelconstructie" -г сонгож аваарай. Бид ван товчлууртай танилцаж эхлэв. Эхлэхийн тулд та маш их зүйлийг эхлүүлж болно. min-kant ван het breadboard-д залгах hiervoor eerst een kabel, dezelfde rij plaatst дээрх хамгийн том товчлууруудыг дарна уу.

het board дээр товчлуур зит op twee plekken, en de de rij van de tweede plek pluggen we een 220 Ом -ийн weerstand in e een kabel die naar poort 2 van de arduino gaat. Als laatste sluiten we dan nog een kabel aan van het uiteinde van de weerstand naar de pluszijde van het breadboard, en dan is de knop aangesloten. Als het goed is ziet dit er dus hetzelfde uit als in de afbeelding hierboven.

Алхам 5: De LDR Aansluiten

De LDR Aansluiten
De LDR Aansluiten
De LDR Aansluiten
De LDR Aansluiten

Энэ нь LDR, чийдэнгийн хаалга авах гэсэн үг юм. Dit is de reden dat het belangrijk is the dat je gewichtje volume heeft, want anders can he he zijn dat de lichtstraal niet genoeg verstoord wordt om de meting te stoppen. Деббельдинг бол LDR -ийн хамгийн том нэр томъёо юм.

LDR -ийг ашиглахын тулд товчлуурыг дарна уу. Wederom wordt er eerst een kabel van de min-zijde van het breadboard naar een plaats in het breadboard gestuurd. in deze zelfde rij wordt een 220 Ohm weerstand aangesloten. Het uiteinde hiervan dient in dezelfde rij te zitten als de eerste poot van de LDR en de kabel die van het breadboard naar poort A0 op de arduino gaat. Als laatste gaat er dan weer een kabel vanuit de rij van de tweede poot van de LDR нар бас нэмэх-кант ван хет самбар. Als het goed is a heb je dus dezelfde constructie gebouwd als in de afbeelding. Voor overzicht is de button niet meer te zien op deze afbeelding, maar in het echt is deze natuurlijk nog wel aangesloten, net zoals de stappenmotor!

Зөөврийн компьютер/компьютерийг A0 портоор дамжуулан авах боломжтой. Dit signaal kan uitgelezen worden door bij de hulpmiddelen de seriële monitor te openen. Энэ кодыг ашиглана уу, энэ хүснэгтийг 2 -р бүлэгт оруулна уу. LDR geeft als je er met het lampje op schijnt, en wo voor waardes deze geeft zonder lampje гэх мэт. Энэ нь дараа нь тодорхой болно!

Алхам 6: De LED -ийн Aansluiten

De LED -ийн Aansluiten
De LED -ийн Aansluiten

Met de code kan via de seriële monitor een waarde gegeven worden voor de gemeten diepte. Аль аль нь эхлэлтэй, аль аль нь илүү сайн байх болно. als aanwordt genomen dat elk ledje 5 cm is, kan hiermee heel snel afgelezen worden wat de diepte is. deze ledjes baded alsvolgt aangesloten. allereerst plugt men een kabel in het breadboard EN poort 10 ван де arduino. in dezelfde rij in het breadboard wordt weer een een 220 ohm weerstand geplaatst. Дижитал ван де tweede poot van de weerstand гэдэг үгийг уншаарай. Энэ нь ямар ч асуудал биш юм шиг санагдаж байна. Де риж ван хет ланж поотж үгийн утганд яг тохирч байгаа эсэхийг шалгаарай.

Deze stappen, twee keer herhaalt, alls enig verschil de poort -тэй танилцсан. De ledjes dienen ingeplugd te worden in poort 10, 11 en 12, zoals te zien is de afbeelding.

Als het goed is heb je nu dus een aangesloten button, stappenmotor, LDR en drie ledjes.

Алхам 7: Кодын өөрчлөлт

Дизайн үдээсний хувьд хамгийн сайн нь bijgevoegd код юм. Энэ нь кодын хувьд үхэх болно.

- Als wordt gekeken кодын код нь een if (sensorValue <950) te zien. Deze 950 нь LDR -ийг солих боломжтой юм. 950 -тэй уулзсан бол энэ нь 950 -д багтсан болно. Als het goed гэдэг нь LDR gecheckt гэсэн нэр томъёо юм.

Мэдээлэл мэдрэгчтэй сүлжээний камерын хувьд энэ нь маш чухал үүрэг гүйцэтгэдэг. Daarom kies ik zelf liever voor de kamer verduisteren.

- Het LED-meetysteem нь 15 см-ийн зайтай байдаг. Хичээлийн систем нь өөр өөр байдаг. Dit kan door in de if (зай> 5) en if (зай> 10) de 5 en 10 aan te passen naar hogere waarden zoals bijvoorbeeld 10 en 20. Merk wel op dat het interval hierdoor groter wordt, en er dus minder nauwkeurig uit de leds is a op te maken om wat voor diepte het precies gaat.

- Нэр томъёо нь юу ч биш гэдгийг санаарай. Het program loops als het ware in loops, elke loop loop 40 ms. Сайн байна уу? door te vermenigvuldigen met 2, 5 cm (de диаметр van mijn rad) krijg ik de afstand die daadwerkelijk opgetakeld wordt. Энэ нь 2, 5 -р саруудад маш том диаметртэй, диаметртэй байх ёстой гэсэн үг юм.

Алхам 8: De Sensor Plaatsen

Хязгаарлалт нь LDR юм, энэ бол LDR zo dicht mogelijk bij het wateroppervlak te houden. je loopt dan echter het risico dat je apparatuur het water raakt, wat je absoluut niet wil hebben. Mijn oplossing zijn twee planken waarop de sensor can rusten. Эр Кан Оок Гачадт маш их хэцүү байсан, Lar van tre de dan de LIST van het wateroppervlak is van de meting af, anders klopt deze niet meer.

Энэ нь маш их ач холбогдолтой байсан.

Зөвлөмж болгож буй: